clanek-1
  • Rozhovory

  • 29.11.2019

Jan Podolák: Kluky musím pochválit za jejich pracovitost

Podzimní sezóna B-týmu skončila dokonce o týden dříve, než sezóna dukelského A týmu. Hlavní trenér B-týmu Jan Podolák v rozhovoru shrnul sezónu a prozradil nám, s jakými ambicemi bude tým vstupovat do jarní části sezóny.

Jak byste zhodnotil podzimní sezónu?

Z pohledu fanoušků, tj. z pohledu zvenčí, kdy je vidět „jenom“ stručné skóre zápasu, poločasu a tabulka, tak bych spokojený nebyl. My, spolu s realizačním týmem a vedením FK Dukla Praha, však pracujeme s mladými vyvíjejícími se hráči, sledujeme koncepční cíle a pracujeme na postupném zlepšování činnosti jak jednotlivých hráčů, tak činnosti celého týmu. Musíme se na výsledky dívat komplexně, zejména z hlediska účelu fungování B-týmu. Hlavním cílem je v delší perspektivě připravit mladé hráče na soutěžní utkání v dospělé kategorii, a to v nejvyšší amatérské soutěži fotbalové asociace, tj. v ČFL a nejlepší z nich pak dále připravit na přechod do profesionálního fotbalu a bezproblémové začlenění do kádru A-mužstva. Samozřejmě, že i výsledky jsou jedním z ukazatelů účinnosti přípravy, tréninkového procesu i momentální situace v mistrovských zápasech.

Pokud jde o výsledky a bodový zisk v podzimní části, ani realizační tým není plně spokojen. Odehráli jsme některá kvalitní utkání, někdy byla snaha podpořena plným bodovým ziskem, někdy i přes kvalitní hru jsme na body nedosáhli, protože soupeři byli prostě lepší. Musíme brát v úvahu i to, že v řadě týmů ČFL proti nám nastupují hráči se zkušenostmi z nejvyšších ligových soutěží jak tuzemských, tak zahraničních. Byla ale i utkání, s nimiž nemůžeme být spokojeni ani co do fotbalového výkonu, ani s bodovým ziskem, či spíše bodovou ztrátou. Myslím si, že v našich silách bylo získat o 4 body více a pak by naše spokojenost byla na místě. Takhle ani my v realizačním týmu s bodovým ziskem a umístěním v tabulce být spokojeni nemůžeme.

Stále však máme a mějme na paměti to, že hrajeme kvalitní soutěž dospělých v historii poprvé (B-tým se pohyboval mezi divizí a KP Prahy) a v loňském roce hráči hráli juniorskou ligu nebo dorostenecké soutěže, tedy proti svým vrstevníkům. Neméně zajímavý fakt je, a je to vklad do budoucna, že ve všech mistrovských zápasech jsme měli mladší mužstvo než soupeři a s nejmladším týmem v soutěži herně nepropadáme. Čas hraje pro nás, hráči se výborně adaptují na mužský fotbal. Z tohoto pohledu B tým splňuje svůj účel: zajišťuje vytíženost hráčů A týmu, případně jejich rozehrání po zranění a zapracovává mladé hráče do mužského fotbalu v kategorii dospělých na potřebné úrovni.

Čím to, že se v posledních domácích zápasech nedařilo?

Je nutné vzít v potaz, že i v rámci skupiny B ČFL jsou týmy na různé úrovni, co se týče výkonů individualit, jejich zkušeností, technické i taktické úrovně. Na konci soutěže nám los přiřadil velmi kvalitní a zkušené týmy z první trojky v tabulce Jablonec či Živanice. V zápasech se pak projevila zkušenost hráčského kádru, hráči mají hodně startů v první, druhé nebo 3 lize i v zahraničních soutěžích. V celcích Jablonce i Bohemians nastoupili zkušení hráči z prvoligového týmu a tato zkušenost se projevila v důrazu a přesnosti v pokutových územích, tj. hlavně v zakončení. Všechny zápasy s těmito celky z popředí tabulky měly potřebnou kvalitu jak ze strany soupeřů, tak i co se týče výkonu Dukly.

Za co byste kluky po podzimní části ligy pochválil?

Za zmínku stojí to, že ačkoli v zápasech jsme nastupovali vždy proti věkově starším a tedy zkušenějším soupeřům, máme druhý nejproduktivnější útok skupiny B ČFL, protože jsme nastříleli 34 branek, tj. 2,3 branky v průměru na zápas. Lépe na tom bylo jen béčko Mladé Boleslavi. Jen ve dvou zápasech jsme vyšli střelecky naprázdno (s Bohemians a Jabloncem). Všichni hráči se adaptují na profesionální požadavky fotbalového řemesla a musím pochválit jejich stoprocentní přístup k přípravě i zápasům, jejich pracovitost i vztah k Dukle. Zároveň musím zmínit podporu vedení FK Dukla a spolupráci s realizačním týmem A-mužstva. V zápasech máme dobré nasazení za každého stavu a to je dobrá zpětná vazba, protože takové hráče v Dukle Praha chceme.

Na čem musíte primárně zapracovat přes zimu?

Už při pohledu na tabulku (skóre 34:41) je jasné na čem budeme pracovat v zimě. Prvořadým cílem je zlepšit obrannou činnost celého týmu a zachovat údernost směrem dopředu. Je to i otázka postupného získávání zkušeností a praxe v náročnějších podmínkách nejvyšší amatérské soutěže dospělých. Cílem je i postupné zapracování perspektivních mladších hráčů z dorostu.

S jakými ambicemi budete vstupovat do jarní části?

Jednak chceme více uspokojit naše fanoušky, kteří nejenže sledují výsledky v médiích, ale jezdí i na naše zápasy ať už na domácím hřišti v Jirnech, tak i venku. Takže dobrý herní projev chceme podpořit i zápasovými výsledky – chceme na jaře získat víc bodů než na podzim, a nejen to, ale s předpokládaným zkvalitněním obranné činnosti bychom rádi měli na jaře i plusové skóre, tedy nastřílet více gólů než dostaneme. Jinak chceme navázat na pozitiva z podzimu - rozvíjet kvalitu hry a udržet produktivitu v útočné činnosti. Dalším cílem je připravit nejlepší hráče na možnost se prosadit do A týmu a to v co největším počtu.