clanek-1
  • Preview k zápasu

  • 30.07.2019

V neděli hostíme pražského rivala

Ve druhém domácím zápase letošní sezóny FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Dukla hostí Viktorii Žižkov. Pražskému rivalovi se na hřišti soupeři příliš nedaří a Dukla by ráda napravila své úvodní domácí představení!

V loňské sezóně 2. ligy obsadila Viktoria Žižkov 14. místo. O udržení se ve F:NL bojovali až do posledního kola. Žižkov se zachránil výhrou v posledním zápase na hřišti Chrudimi. To ovšem nebyla jediná podmínka jejich záchrany. Hráči také potřebovali, aby Táborsko a Znojmo v posledním kole ztratili body. Oba týmy své zápasy prohrály, a Viktoria Žižkov tak zůstala pouze 2 body od sestupu.

Ani celkové skóre na konci minulého ročníku F:NL nebylo pro našeho soupeře příliš lichotivé. S poměrem 33:59 se jedná o druhou nejhorší obranu loňské sezóny. Loni se jim nedařilo ani ve venkovních utkáních. Jedinou výhru na hřišti soupeře zaznamenali právě v posledním kole v Chrudimi a na začátku sezóny vybojovali remízu na hřišti Prostějova. Ve zbylých venkovních zápasech vyšli Pražané bodově naprázdno.

V letošní sezóně už náš soupeř nechce mít stejné starosti. Jak se vyjádřil trenér Zdeněk Hašek, letos chtějí předvádět pracovitý fotbal se snahou o kombinaci a časté zakončení. Z jarního kádru zůstalo trenérovi Haškovi pouze 12 hráčů. Žižkov tedy přivedl několik nových hráčů. Do Prahy se stěhoval Michal Řezáč z Českých Budějovic, Z Kyjeva přišel Brazilec Guttiner a z mexického klubu Querétaro FC přišel Američan Luis Gil.

Vstup do letošní sezóny se Viktorii úplně nevydařil. V prvním zápase na hřišti Pardubic vyšli svěřenci trenéra Haška bodově naprázdno. Žižkov hned v prvním poločase dostal dva góly, ve druhém poločase i přes veškerou snahu vyrovnat nedokázal a prohrál 2:1. „Neodehráli jsme špatné utkání, měli jsme i trochu smůlu. Dostali jsme dva góly po našich zbytečných chybách,“ komentoval zápas Hašek.

Druhý zápas Žižkova se Sokolovem přinesl značné drama. V prvním poločase se Viktoria dostala do vedení, když Urbanec proměnil penaltu. Od 50. minuty hráli pražané pouze v desíti, protože Diviš dostal červenou kartu. Krátce nato se také Sokolovu podařilo vyrovnat. V 80. minutě se počty na hřišti vyrovnaly, když šel Mejdr po druhé žluté předčasně do šaten, ale jen o 2 minuty později byl Žižkov opět v oslabení. Červenou kartu dostal Cabana. Viktoria však i v oslabení vstřelila ve 3. minutě nastavení branku a zápas vyhrála. Trenér Zdeněk Hašek po dramatickém zápase uvedl: "Já bych vyzdvihl, než herní projev, tak morálku a styl, jakým jsme šli minimálně pro bod. To je super, ale jinak máme o našem výkonu jinou představu, v Pardubicích jsme odehráli lepší utkání. Pro nás ale dneska zlaté tři body.

Po dvou kolech tedy Viktorce patří v druholigové tabulce 8. místo s 3 body a celkovým skóre 3:3.

Dukla je jen o jednu příčku výše než Žižkov. Po pondělní výhře nad Hradcem má na kontě rovněž 3 body, ale na celkové skóre je o jednu vstřelenou branku lépe s bilancí 4:3. Žádný z druholigových týmů ale nebyl v úvodních dvou kolech stoprocentní, a tak jak Dukla, tak Žižkov ztrácejí na první místo tabulky pouze jeden bod.