clanek-1
  • Rozhovory

  • 22.05.2019

Roman Skuhravý: Chyby jsou proto, aby nám ukázaly směr

K týmu Dukly přišel Roman Skuhravý po sedmi ligových kolech, v nichž jsme nezískali ani bod. Náročný cíl – zachránit Duklu v nejvyšší soutěži – bohužel splnit nedokázal, věří ale, že v nastavené cestě by se mělo pokračovat a že bolavý půlrok pomůže vybudovat něco silného.

Trenére, jak se vyrovnáváte se sestupem do druhé ligy?
Všechny v týmu nás sestup mrzí vzhledem ke značce Dukly a k tomu, co jsme se snažili udělat. V této chvíli to ale musíme vzít jako realitu.

Už máte představu, kdo bude pokračovat v kádru Dukly?
Určitě se o tom bavíme, v zimě jsme začali přerod, ale jakým způsobem se bude pokračovat, o tom rozhodne majitel, pan Petr Paukner. Nemohu si odpustit názor, že Dukla musí mít nějaký jasný směr, a jediná cesta je pracovat s mladými hráči. Víme, že druhá liga není jednoduchá soutěž, ale měli by u nás zůstat hráči, kteří mají potenciál do budoucna.

Co dobrého se podařilo udělat za dobu Vašeho působení v Dukle?
Analyzoval jsem si každý zápas, moc dobře vím, že jak defenziva, tak ofenziva nám nefunguje. Ale pokud chcete mít odvážné hráče, v prvopočátku musí mít maximální podporu. Jak v této fázi zatlačíte na hráče ve stylu „nesmíš chybovat“, tak je zavřete pro další rozvoj. Povedlo se, že stoupají mladí hráči, to je velkým pozitivem pro další vývoj Dukly.

Vaše další působení u týmu tedy závisí na rozhodnutí pana majitele Petra Pauknera. Pokud zůstanete, co budete chtít změnit?
Spíš než změnit budu chtít využít bolavý půlrok, kterým jsme si prošli, abychom na něm mohli stavět, to byl hlavní cíl této nepohodlné cesty – vybudovat něco silného. Co budeme chtít změnit je náročnost na individuální rozvoj hráčů, protože v kondičně-silové složce máme obrovský deficit. Co se týká způsobu hry, tak pokud cesta Dukly bude pokračovat, měnit by se neměl. Důraz budeme klást na maximální intenzitu hry a rozvoj hráče.

Je zpětně něco, co byste udělal jinak?
Pokud mužstvo sestupuje z ligy, stoprocentně se staly chyby. Já jsem si chyb vědom. Na druhou stranu dnešní doba je o penězích, Dukla si na sebe musí vydělat a já vidím jedinou možnou cestu, což jsou hráči. Všechno to, co jsme spolu za poslední půlrok prožili, bylo brutálně těžké. Některá vyjádření byla proto, abych neustále podporoval změnu, která probíhala od A do Z. Pokud se pro takovou změnu rozhodnete, je to vždycky bolavé. Nic to ale nemění na faktu, že se absolutně nezříkám odpovědnosti za to, jaký výsledek je. Následky si musí vyhodnotit majitel a sportovní vedení. Jednoznačně jsme chyby udělali, ale chyby jsou proto, aby nám ukázaly směr, kterým pokračovat.