clanek-1
  • Klub

  • 25.04.2019

Výročí zápasu s Celticem

Dne 25. dubna 1967 se na Julisce uskutečnilo odvetné utkání semifinále Poháru mistrů evropských zemí mezi Duklou Praha a Celticem FC Glasgow s výsledkem 0:0. Účast v semifinále byla největším úspěchem českého klubového fotbalu v poválečné historii.

Utkání řídil rozhodčí Dienst ze Švýcarska. První utkání duelu se hrálo 12. dubna 1967 v Glasgow a skončilo vítězstvím domácích 3:1 (1:1, branky: Johnston, Murdoch, Wallas – Štrunc). Po remíze na domácím hřišti Dukla z dalších bojů vypadla. Takto se po zápase vyjádřili tři z hlavních aktérů: 

Bohumil Musil, trenér Dukly: "Myslím, že jsme postup prohráli už v Glasgow, chlapci však udělali vše, co bylo v jejich silách, prohráli jsme, ale s fotbalovými zápasníky. Každý zákrok na hřišti byl tvrdý. Je to škoda, ale myslím, že se za výkon mužstva nemusíme stydět."

John Stein, trenér Celitcu: „Hra nebyla vůbec dobrá, my jsme museli taktiku podřídit tomu, abychom udrželi výsledek. Moc se nám to nedařilo, měli jsme však štěstí, a to také patří ke hře.“ 

Dienst, hlavní rozhodčí: „Hra se vyvíjela tak, jak jsem čekal, Dukla útočila, ale střelci veškeří žádní. Skotové zase bránili zuby nehty. Fotbal to nebyl pěkný, ale to už při takových zápasech bývá.“

Tři dny před výročím nás bohužel zastihla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel bývalý kapitán Celticu Billy McNeill, který v dvojzápase s Duklou též nastoupil (na fotce s Josefem Masopustem). Náš klub vyjadřuje upřímnou soustrast všem pozůstalým a také fanouškům Celticu.