clanek-1
  • Preview k zápasu

  • 17.04.2019

Poslední domácí zápas v základní části odehrajeme s Mladou Boleslaví

Do předposledního kola základní části FORTUNA:LIGY Dukla nastoupí proti týmu ze střední části tabulky Mladé Boleslavi. Pro Duklu to bude poslední domácí zápas před nadstavbou, v níž si už s jistotou zahraje ve skupině, která bude bojovat o záchranu.

Mladá Boleslav držela ještě v pondělí v tabulce velmi pěkné 6. místo, což by začátek sezony rozhodně nenaznačoval. Na podzim byly její výkony značně rozkolísané, zejména vstup do soutěže se Středočechům příliš nevydařil, po vysokých prohrách 1:6 s Plzní nebo 0:4 s Olomoucí byla dokonce na předposledním místě. To vše je ale zapomenuto – na jaře sbírají body jako na běžícím pásu a připsali si i vítězství 2:1 nad Spartou a 1:0 nad Jabloncem, cenná byla také remíza 1:1 s Viktorií Plzeň. Mladoboleslavští zkrátka ukázali, že hrát se silnějšími soupeři umí, což by jim v nadstavbě přišlo vhod.

Zajímavostí je, že po zimní přestávce prohráli jen jednou, bylo to v pondělní dohrávce 28. kola, kdy podlehli 1:2 Slovanu Liberec. Prohra byla pro Mladou Boleslav velmi bolestivá, protože ji (alespoň prozatím) připravila o 6. místo, které zaručuje účast ve skupině o titul. Se 38 body na kontě jim nyní patří 7. místo.

Mladá Boleslav má hráče v čele tabulky střelců. Tím je ruský útočník Nikolaj Komličenko, který už nastřílel 21 gólů (o 7 víc než hráč na druhém místě Jean-David Beauguel) a připsal si 6 asistencí. Činil se ale i Tomáš Přikryl, který za letošní sezónu nastřílel šest gólů a přidal osm asistencí. Spolu s Komličenkem jsou určitě klíčovými hráči Mladé Boleslavi, co se produktivity týče. V kádru operuje i zkušený záložník Marek Matějovský, velmi vytěžovaní jsou v záloze Tomáš Ladra a Ladislav Takács.

Dukle se i přes nadějnou zimní přípravu a stoupající výkony nedaří v produktivitě a je poslední v tabulce. Ve 28. kole jsme ztratili dobře rozehrané utkání, ve kterém jsme vedli 1:0, a podlehli Jablonci na Střelnici 1:2. Jediným střelcem našeho týmu byl Lukáš Holík. Pokud by se hrálo starým systémem, měli bychom už jistý sestup do druhé ligy, nadstavba nám dává druhou šanci, jak řekl po zápase v Jablonci trenér Roman Skuhravý: „Já to beru tak, že v pátek jsme výhrou Bohemky nad Teplicemi sestoupili podle starého modelu z ligy, nyní máme druhou šanci. Pokud v životě dostanete druhou šanci, máte tři možnosti, jak s ní naložit. Buď jste jelito a promarníte ji, nebo ji využijete naplno, nebo vás druhá šance alespoň zkoncentruje a na něco upozorní. My to bereme tak, že máme druhou šanci. Víme, že to nebude jednoduché, ale je to příležitost, a když na ni budeme připraveni, zvládneme to.“

Kvůli prohře dukelských ve 27. kole a výhře Karviné nad Olomoucí ztratila Dukla předposlední místo, které slibuje baráž o udržení, Karviná má před námi nyní náskok čtyř bodů a k záchraně má blíž.

Do zápasu s Mladou Boleslaví nám budou chybět Jan Holenda a Mohamed Doumbia, oba si budou odpykávat trest za červenou kartu. Při našem vzájemném podzimním zápase v Mladé Boleslavi jsme se rozešli remízou 0:0, naši hráči v něm dostali hrozivých 8 žlutých karet (dvě z nich proměnil Daniel Tetour v červenou). Všichni bychom byli rádi, kdyby se nedělní zápas obešel bez hrubých faulů a dalších vyloučených hráčů.

Začínáme v 17 hodin, přijďte na Julisku a pomozte Dukle udělat krok k záchraně!