clanek-1
  • Preview k zápasu

  • 04.02.2019

Baník Ostrava bude prvním soupeřem jarní části

Po zimní pauze Dukla v pátek odehraje první ligové utkání jarní části. Vyzveme jednoho z nejtvrdších soupeřů ligy, Baník Ostrava. Ten přezimoval na 3. místě tabulky, nad ním se nachází pouze Viktoria Plzeň a Slavia Praha. Udrží Ostrava výborné výsledky i na jaře?

Ostravští zahájili zimní přípravu ve čtvrtek 3.1., tedy ve stejný den jako domácí tým z Julisky. Do přípravy nastoupily také posily, tou nejvýraznější je pravděpodobně Nemanja Kuzmanovič, Srb, který několik předchozích sezon působil v opavském dresu a na podzim nastřílel 5 gólů. Druhým nováčkem v týmu je brankář František Chmiel, který působil v minulých letech v klubech Odra Petřkovice a MFK Vítkovice. Ještě před tím ale hrál právě v Ostravě. Tým o zimní pauze opustil Bronislav Stáňa, který odehrál v první části sezony pouhých 39 minut. Na jaro se přesouvá do Opavy. 

Baník zahájil sérii přípravných utkání s 1. FK Prostějov, který se pohybuje ve druhé půli národní ligy. Utkání skončilo po gólech Šašinky a Hrubého výhrou 2:0. Druhé přípravné utkání ostravští odehráli s druholigovým slovenským Popradem, zvítězili těsně 3:2. Za Baník se trefili Hrubý, Šašinka a Fillo. Třetí utkání v pořadí odehráli taktéž se slovenským druholigovým týmem, tentokrát ale ze spodních vod tabulky. S Tatranem Prešov zvítězili po gólech Filla a Šašinky 2:1. Čtyři následná přípravná utkání odehrál Baník na soustředění v Turecku. Tam se utkal v první zápase s týmem ze špičky polské ligy Pogoň Štětín, jediný a také vítězný gól vstřelil Bolf. O tři dny později se utkali opět s polským celkem Korona Kielce, utkání skončilo remízou po gólech Kuzmanoviče, Procházky a Šašinky. Bezgólově hrála Ostrava s ukrajinským týme ze Lvova. V posledním přípravném utkání Baník zvítězil 1:0 nad ruským FK Orenburg, pondělní generálka byla v polské Zabrze kvůli hustému sněžení zrušena.

Tým Dukly prodělal během pauzy velké změny. Kádr opustili Frederik Bilovský, Dávid Bobál, Patrik Brandner a Ivan Schranz, se kterými se klub domluvil na ukončení smlouvy, David Breda a Ondřej Štursa, kteří ukončili hostování, a Martin Chlumecký a David Bezdička, kteří naopak na hostování odešli. Navrátilcem je již známý Lukáš Holík, který přišel z hostování ve Zlíně, Róbert Kovaľ, který ukončil hostování v Českých Budějovicích, a Samuel Dancák. Do Dukly přestoupil stoper Daniel Kozma, útočník Vojtěch Hadaščok a útočník Pablo González Juárez ze španělské Salamanky.
Dukla zahájila sérii 6 přípravných utkání na hřišti Benešova, který bez problémů porazila 5:0 po gólech Součka, Podaného, Djuranoviče, Holíka a Kovaľa.V rámci aklimatizace na výkonnostní úroveň FORTUNA:LIGY odehrála Dukla po zápasech se soupeři z nižních soutěží čtvrté utkání s Příbramí, kterou po gólech Podaného, Tetoura, Douděry a Součka porazila 4:0. Předposlední zápas odehrál tým z Dejvic na hřišti Dynama Drážďany, kde i přes úspěšný začátek prohrál 2:3. Přípravu A tým zakončil na Julisce v zápase s Bohemians, po gólech Holíka a Doumbii Dukla zvítězila 2:1.

Pro fanoušky, kteří dorazí na zápas, bude na ochozu tribuny připraveno bohaté občerstvení. Ve stáncích společnosti Street Catering čekají hovězí burgery a únětické pivo, u ostatních občerstvovacích zastávek si budete moct vychutnat fotbalovou klasiku, a protože je doba masopustů, k dostání budou i zabijačkové pochoutky: jitrnice, jelítka či zabijačkový guláš pro zahřátí. 

Těšíme se na vaši návštěvu!

Zdroj fotografie: FC Baník Ostrava