clanek-1
  • Klub

  • 19.11.2018

Kalendář Celá Dukla jedna báseň byl pokřtěn v Ypsilonce

Ve čtvrtek 15. listopadu 2018 byl ve zcela zaplněném velkém sále divadla Ypsilon pokřtěn originální čtecí kalendář Celá Dukla jedna báseň. Za přítomnosti hráčů, rodičů, trenérů mnoha mládežnických kategorií, členů A týmu ženského i mužského a předních umělců byl tak završen projekt, na kterém s Duklou spolupracovala spisovatelka Zuzana Maléřová po celou minulou sezónu.

V programu ke křtu skvěle vystoupili zástupci týmů U12, U16 a U17, ale také Marek Hanousek, Frederik Bilovský, Ivan Schranz a Matúš Hruška z Á tymu a na piano hrál František Pavlovský z U15. Pobavili nejen diváky, ale i kmotry kalendáře – legendární filmovou herečku Marii Drahokoupilovou, herečku a výtvarnici Barboru Srncovou, dva nositele Českých lvů Pavla Nového a Jiřího Lábuse a zástupce mladší generace Ypsilonky, známého též z Dejvického divadla Petra Vrška. Herci mimo jiné v originále recitovali verše, které pak hráči Dukly předvedli ve svém podání. Tak se například z Erbenovy Polednice stala Tragická balada o červené kartě a z Bezručovy Ostravy zase Zúčtování se špatnými trenéry. Pak už mladí hráči svými osobními verši pozvali na jeviště trenérské kmotry kalendáře, kteří se při křtu propojili s uměleckými hosty. Tak básní Rytíř bez bázně a hany přivítali Petra Fišara, básní Óda na Sedyho Pavla Sedláčka, ženský tým zastupoval trenér, který byl uveden básní Píseň fanynky pro Michala Kolomazníka. 

Jedním z vrcholů představení pak byla recitace veršů zmiňovaných trenérů, které napsali jako přání kalendáři, ale také na oplátku všem klukům a holkám, kteří se na projektu podíleli a všechny pobavili už v květnu v galerii Azeret. Právě v Azeretu texty zařazené nyní do kalendáře poprvé veřejně uvedli a sklidili velký ohlas. Tehdy s nimi spoluúčinkovala herečka Tereza Pokorná, která nám propůjčila i prostor galerie, a tak to byla právě ona, kdo obdržel čerstvě pokřtěný kalendář na jevišti Ypsilonky jako první. Finále pak patřilo Jiřímu Lábusovi a jeho vlastním veršům Ač víš, ač znáš, ač chceš...:) Hudebně provázela podvečerem zpěvačka Alžběta Bohdanová, která mimo své písně z CD O lásku dál zazpívala na úplný závěr hymnu Sláva Dukly věhlasná. To už stál celý sál na nohou a potleskem se loučil.

Mimořádný zážitek v Ypsilonce pak podtrhuje úspěch kalendáře, který se během několika dnů téměř vyprodal, zbývá pár posledních kusů. Výpravný kalendář obsahuje kromě fotografií všech mládežnických týmů Dukly včetně A týmu žen a mužů i několik stran autorských básní hráčů a hráček klubu od těch nejmenších až po A tým a je humorným i dojemným vyznáním Dukle. Nemá tudíž tradičních dvanáct stran, ale dvacet pět, v krásné grafické úpravě Filipa Skaláka, cena ve fanshopu 299 Kč.