clanek-1
  • A-tým

  • 30.12.2016

Rekapitulace roku 2016

Máme před sebou poslední hodiny roku 2016. Bývá zvykem si v těchto chvílích zrekapitulovat předchozích 12 měsíců a zavzpomínat na to nejpodstatnější, co se v nich událo. Nejde zde však o statistická data, počty vítězství, gólů anebo umístění, nýbrž o to nejzajímavější, co každý měsíc roku přinesl a co utkvělo v paměti.

V lednu se hlásilo na Julisce hned několik posil, mezi nimiž se nacházeli například i Lukáš Hroššo, nebo Michal Smejkal.

Únor se nesl ve znamení zahájení jarní části Synot ligy. Prvním soupeřem pro Duklu byl tým účastníka Evropské ligy Slovanu Libercem, se kterým si svěřenci Luboše Kozla dokázali na domácím hřišti poradit a zvítězit 2:0.

Lehký únorový bodový půst ukončili hráči Dukly z kraje března vítězstvím na půdě Baníku Ostrava. V zápase s velmi dobrou diváckou kulisou se Bergerovi a spol. podařilo otočit nepříznivě se vyvíjející skóre a odvézt si do hlavního města všechny tři body.

7753. Toto číslo svítilo v neděli 3. dubna na velkoplošné obrazovce na stadionu Juliska. Přesně tolik diváků tehdy dorazilo na pražské derby se Slavií, které bohužel vyznělo lépe pro Sešívané, kterým jednobrankové vítězství přiřkl nešťastným vlastním gólem Lukáš Štetina.

V květnu přišlo na řadu velké loučení. Po 6 úspěšných letech skočil na lavičce dejvického celku Luboš Kozel a jeho místo zaujal zkušený Jaroslav Šilhavý. Společně s trenérem odešlo i několik hráčů, kteří tvořili v posledním ročníku/ročnících obraz týmu. Jmenovitě se jednalo například o Tomáše Bergera, Jakuba Mareše, nebo Kasparse Gorkšse. Loučili jsme se i s bývalým předsedou představenstva a ředitelem pro strategii, Michalem Prokešem, který odešel do služeb FAČR.

Mistr bundesligy, vicemistr světa do 20 let, čtyřnásobný český reprezentant Jan Šimůnek se v červnu zapojil do tréninkového procesu prvního týmu Dukly. Jeho příchod byl brán jako náhrada za odcházejícího velezkušeného Lotyše.

V červenci musela v paměti utkvět výhra nad anglickým Norwichem v rámci rakouského soustředění. O skutečně cenný skalp ostrovního týmu se svými přesnými zásahy zasloužili legionáři Čajič, Néstor a Olayinka.

Kromě toho, že se v srpnu naplno rozjela ligová soutěž s novým názvem ePojisteni.cz liga, došlo ještě k jedné, pro fanoušky Dukly k velmi důležité, události. Neodmyslitelná opora Marek Hanousek prodloužil smlouvu o další tři roky a upsal se do služeb klubu z Julisky do června 2019.

Září přineslo změnu na trenérském postu. Jaroslav Šilhavý neodolal vábení „své“ Slavie a na jím uvolněnou trenérskou pozici nastoupil dosavadní asistent Jaroslav Hynek. Devátý měsíc musel diváky na Julisce nadchnout. Pod novým lodivodem se tým dvakrát představil na domácím stadionu a byly z toho dvě vítězství a dohromady 8 vstřelených gólů.

Měsíc říjen mnoho bodových zisků nepřinesl. Zvlášť hořkou pachuť měla domácí porážka s úřadujícím mistrem, při které v početní převaze hrající dukelští hráči marně svírali Plzeňské bez gólového vyústění.

Listopad bude spojován s vítězstvím na hřišti komety letošního ročníku Zlína, ale i s pohárovým thrillerem s penaltovým rozuzlením, po kterém se z postupu ve sněhové vánici radovali Karvinští.

V prosinci došlo na loučení s ofenzivním pilířem posledních sezón Néstorem Albiachem, který po necelých 4 letech ve žlutém dresu zamířil o přibližně 3 kilometry na východ do stanu rivala z Letné.