clanek-1
  • Juniorka

  • 12.12.2014

Rozhovor s Jaroslavem Hynkem, trenérem juniorky Dukly

Již tradičně jsme vyzpovídali trenéra juniorky, Jardu Hynka, po podzimní části sezony. Jak hodnotil výkony a předvedenou hru či, jak se dívá na avizované změny v mládežnickém fotbale? To vše si můžete přečíst v následujícím rozhovoru.

Jak hodnotíte podzimní část sezony?
Jsem hodně rád za to, jak vyrovnané herní výkony tým předvedl. Měli jsme jen tři poločasové výkyvy ve výkonu a to ve Vansdorfu a doma s Baníkem a Znojmem. Mrzeli nás ztráty utkání s jasnou převahou (Boleslav, Znojmo, Budějovice, Jihlava, Táborsko, Bohemians), ale každý styl přináší své a je třeba pracovat na dotahování dobře rozehraných utkání. Je to o zkušenosti převahového hráče v koncovce. Dohrát ta utkání s velkou převahou do vítězství, mluvilo by se o některých hráčích a herním projevu Dukly daleko více.

Co Vás nejvíce překvapilo? Ať už pozitivně či negativně.
Pozitivně mě překvapil posun v odvaze předvedené hry některých hráčů a v hodnocení to od nás slyšeli. Věřím, že jim to vydrží a budou mít z fotbalu pořád více a více radost. A negativně? Vše je impulz a pokud se dobře uchopí, tak se projeví jen pozitivně.

Jaké bude mít Dukla cíle ve druhé polovině sezony?
Stále smělé předvádět dynamický, kombinační fotbal ve všech principech, které naše koncepce skýtá. Dostanou prostor další mladí hráči ročníku 1996 a 1997 a pojedeme dál.

Daniel Reiter, Daniel Tetour, Ondřej Brejcha a Láďa Vopat nastoupí do zimní přípravy "A" mužstva. Jistě jste na tyto hráče pyšný jakožto na výsledek práce celé akademie Dukly. Jak vidíte jejich šance v rámci prvoligového "A" mužstva? 
Nejsem na to pyšný, ale jsem za to rád. Kluci mají talent, každý z nich svůj osobitý přístup a ukáže se, na co jsou momentálně připraveni. A jakou mají šanci? Jak se udržet v kádru A-týmu, to nedokážu odhadnout, ale minimálně mají velkou šanci ukázat naostro co v nich je. Jak to kdo uchopí je na nich a jak to uvidí hlavní trenér už na něm. Pokud je ale vzal do přípravy, tak jistě kvalitu mít musí a to je odměna pro mládežnický úsek. 
Velmi živě se hovoří o konci Juniorské ligy - jaký vy na tuto soutěž máte názor?
 Juniorská liga je ve fázi rozvoje naší mládeže důležitým a pozitivním faktorem. 

A co tedy říkáte na chystanou reorganizaci mládežnické kopané v České republice?
Pokud bude tato změna směrem ke stabilizaci mládežnického fotbalu v ČR, protože změn bylo za poslední roky hodně, a povede ke spolupráci menších klubů pro větší, větších pro velké a z toho výstup do reprezentací, tak ať se tak děje. Celý klub to jistě svou pracovitostí rádi podpoříme. Dopředu těžko dohlédneme, v tom jsou rozhodnutí těžká, ale zpětný pohled může často ukázat, kde jsme se zmýlili nebo udělali dobré rozhodnutí,  poučit se. Pro nás Duklu, je náročnější na tak časté změny reagovat než pro velké kluby, ale věřím, že ať se český fotbal rozhodne jakkoli, budeme všichni pracovat, jak nejlépe umíme.