clanek-1
  • Klub

  • 11.12.2014

Dukla "Kopala za fotbal"

Ještě než se fotbalisté Dukly Praha rozprchli na dovolenou, zpestřili si začátek zimní přestávky SYNOT ligy utkáním proti TJ Sokol Jaroslav. Přestože se duel nesl v přátelské atmosféře, domácí hostům nic nedarovali. Na Julisce padlo bezkonkurenčních 23 gólů.

„Utkání jsme vzali jako trénink. Jsme rádi, že zápas neprobíhal pod takovým psychickým tlakem jako normální mistrák,“ řekl po utkání, které se konalo v rámci projektu Gambrinus - Kopeme za fotbal, záložník Dukly Patrik Gedeon.

„Představovali jsme si, že víc jak 20 branek nedostaneme,“ odhaluje nesplněné přání Sokolu útočník Jiří Peška a naráží tak na výsledek 22:1. „I přes vysokou prohru, je to pro nás zážitek na celý život a splněný sen. Alespoň si uděláme představu, jak se hraje profesionální fotbal,“ dodal nadšeně.
„Na to, abychom jim sebrali míč, nemáme. Spíš jde v našem případě o to, abychom si hru užili a vyzkoušeli, co obnáší hrát s prvoligovým týmem,“ vysvětlil Jiří Houžvička za Sokol Jaroslav. „Atmosféra byla dobrá. Patrik Gedeon mi šlápl na palec a omluvil se mi,“ popsal Jiří Peška s úsměvem zážitek dokreslující náladu, která během utkání vládla.

Poměření sil s týmem přezimujícím na 9. místě Synot ligy je pro mužstvo hrající III. třídu v OFS Pardubice odměnou za aktivní účast v projektu Kopeme za fotbal.

„Pro vesnické manšafty, jako jsme my, je to neuvěřitelná zkušenost,“ pochvaluje si trenér Sokolu Roman Valenta. „Rádi bychom modelové utkání s prvoligovým klubem nebo trénink s profesionálním trenérem zažili znova,“ dodává jedním dechem. „Trenéra Luboše Kozla si vážím. Je to podle mě jeden z nejlepších trenérů v Čechách,“ oceňuje Roman Valenta kvality kolegy-profesionála.

„Hráli s chutí. Byl to zdatný soupeř. Občas si chodím zahrát II. třídu a myslím, že bychom s nimi měli problém,“ uznal Luboš Kozel. „Jaroslavi jsme dali víc gólů než za celý podzim, tak třeba to pro nás bude inspirace do příštího roku,“ dodal optimisticky Luboš Kozel.

Projekt společnosti Gambrinus, Kopeme za fotbal, odstartoval v roce 2010. Kromě materiální podpory pro týmy od nejnižší soutěže po okresní přebor dává klubům možnost soutěžit o exkluzivní okamžiky s celky Synot ligy. Kromě setkání s profesionály mohou také vyhrát trénink s koučem z první ligy a mnoho dalších zajímavých cen. V současnosti je do projektu zapojeno téměř 200 týmů ve 33 regionech.