clanek-1
  • Klub

  • 04.12.2014

Kalendář fotbalové Dukly byl pokřtěn v Ypsilonce

V úterý 2.prosince se v Divadle Ypsilon sešla výjimečná společnost. Zatímco hlediště zaplnili zástupci mládeže i hráči A týmu Dukly a spolu s nimi trenéři a jejich blízcí, na jeviště pozvala autorka cyklu Celá Dukla čte (a píše), spisovatelka Zuzana Maléřová , přední členy tohoto významného divadla.

Kmotry kalendáře se stali herci Jana Synková, Jiří Lábus, Jan Jiráň, Miroslav Kořínek a Pavel Nový. A protože se nejednalo pouze o křest, ale i o slavnostní zakončení celoročního dukláckého čtení a psaní, vyzvala autorka kmotry, aby i oni přečetli něco ze své vlastní tvorby. Konečně přišla na řadu poezie, četly se básně. Ovšem v podání hereckých mistrů se smyslem pro recesi. Navíc vycházeli z předpokladu, že každý hráč by měl hrát chytře, čili používat hlavu. Proto všechny básně byly na téma "hlava". Pavel Nový, kterého mrzelo, že žádnou báseň nemá, popadl tužku  a během chvilky jednu napsal. Hrdě se s ní přihlásil: 

"Řekli mi používej hlavu,
od té doby v davu plavu.
Ztrácím se v davu a ztrácím hlavu.   
Tak, jako bych ztratil vše.
Naštěstí se našli kluci, co byli  v tom davu.
Byli z Dukly, měli Dukly šálu."

Velký aplaus sklidila Jana Synková za svou pohádku Král Maruška. Začínala slovy: "Byl jednou jedna červená král a ten měl tři vlky."

Kluci z týmu U13 (Matěj Kleček a Jindra Novotný)  uvedli samotný křest svými úvahami na téma "co je to něha". A tak byl  kalendář plný krásných textů také něžně pokřtěn. Každý z kmotrů ho pohladil, Jiří Lábus ho dokonce přivinul na svou hruď a zahrál mu "umělecké sólo" na housle.

Hlavně díky Janu Jiráňovi a Mirkovi Kořínkovi se také hrálo a zpívalo a pokřtěný kalendář byl jako poděkování předán zástupcům těch, kteří se pořadů na Julisce účastnili. Z Dejvického divadla to byli herci Lenka Krobotová a Martin Myšička, z Divadla na Vinohradech Jiří Dvořák, z Národního divadla Jan Kačer, přítomna byla také  herečka a baletka Tereza Herz Pokorná, v jejíž galerii Azeret se konalo slavnostní zahájení celého cyklu. Všichni zavzpomínali na své zážitky z těchto setkání a kromě kalendářů ještě dostali dárky se znakem Dukly. Originálním způsobem jim je předali hráči týmu U15 Jakub Vácha, Jeroným Bohdan, Jáchym Nosek, Viktor Ferreira a Jiří Švarc. Každý host dostal dárek, který nějak souvisel s jeho osobou či s ukázkou, kterou na tribuně četl. Kmotrům z Ypsilonky pak kluci předali žluté klubové náramky "přátelství". S díky za to, že jsme se už několikrát s nimi mohli cítit jako "v rodině". Jeden z mládenců dokonce požádal Jiřího Lábuse o omluvenku do školy, ten mu ji bez váhání napsal.

Přišel závěr a Zuzana Maléřová oznámila: "Cyklus Celá Dukla čte (a píše) právě skončil. Zůstává kalendář a vzpomínky."

Křest byl pak završen návštěvou skvělého představení Vánoční večery v Ypsilonce. S odborným návodem se porcoval a smažil kapr, nechyběl   bramborový salát (vše připraveno na jevišti s ochutnávkou pro publikum), zazněla Paschova mše F dur, koledy... Humorem provoněný advent  začal.