clanek-1
  • A-tým

  • 07.12.2011

Za podzim bych Duklu oznámkoval dvojkou, říká trenér Kozel

P R A H A - Prvoligový rok 2011 se uzavřel. Jaká byla podzimní část? A jak se v zimě promění kádr A mužstva? Na to v rozhovoru odpovídá trenér Luboš Kozel.

Jak hodnotíte podzimní část Gambrinus ligy?
Kdybych ji hodnotil po 15. kole, tak bych byl spokojenější než teď. Mít v polovině soutěže 20 bodů, to je pro nováčka dobré vysvědčení. Ale poslední utkání v Českých Budějovicích trochu změnilo můj úhel pohledu, protože jsem zklamaný z výkonu. Kdyby nám však někdo před sezonou řekl, že budeme mít 20 bodů, tak bychom to brali. Také 9. místo v tabulce je nad očekávání. Z tohoto pohledu můžeme podzim hodnotit pozitivně. Dobré je také to, že jsme se prosadili naší hrou a že někteří hráči, kteří byli pro českého fanouška neznámí, se v první lize dobře prosadili, ať už to byli Marek Hanousek, Tomáš Berger nebo třeba Filip Rada.

Takže se adaptace na nejvyšší soutěž povedla?
Věděli jsme, že to nemusí být jednoduché. Náš los byl záludný a jsem rád, že jsme zvládli v prvních osmi kolech udělat body, které nám daly klid. Potom jsme to zhodnotili v těžkých zápasech a přivezli devět bodů z venku. Z tohoto pohledu myslím, že nám adaptace netrvala dlouho. Pomohl nám také příchod Ivana Lietavy, který tu je s námi od šestého kola. Přinesl nám do ofenzivy zkušenost, protože na začátku sezony jsme měli jen tři hráče, kteří měli zkušenosti s ligou, což byli Vorel, Švejdík a Gedeon.

Zkuste najít nejkrásnější moment podzimu.
Asi to byly venkovní výhry, které jsou vždycky nejcennější. A když je porovnám, tak musím vybrat vítězství v Liberci a zvláště moment, kdy jsme vstřelili druhý gól. To byly asi nejcennější body z podzimu. A také výkon tam byl dobrý, takže nemůžeme ani říct, že by to bylo nezasloužené.

Najde se také nějaká kaňka?
Určitě. Každá porážka je kaňkou. A největší kaňkou je první poločas v Českých Budějovicích, ze kterého jsem byl hodně zklamaný. Na druhou stranu byly na podzim také zápasy, které jsme vyhrát nemuseli. V tom je fotbal spravedlivý.

Byl podzim křest ohněm vzhledem k tomu, že jsme jako nováček hráli jen sedmkrát doma, a z toho ještě dvakrát na Strahově?
Určitě ano. Kdybychom nezvládli začátek soutěže, mohli jsme se v tom plácat celý rok. V prvních osmi kolech jsme hráli pětkrát doma, třikrát venku a ty body jsme udělat museli. Kdyby se to nepovedlo, tak by tu nebyla psychická pohoda. Druhá polovina podzimu přinesla slušnou nadílku venkovních zápasů, ale musím říct, že jsme se s tím vyrovnali dobře. Dokázali jsme bodovat také venku.

Kdybyste měl dát Dukle známku jako ve škole, co byste jí za podzim dal? A proč?
Asi dvojku. Jsme v klidném středu tabulky, což bylo naše tajné přání. Ale byly tam také zápasy, ze kterých jsme mohli vytěžit víc, třeba na Bohemce. Na druhou stranu jsme dokázali uspět v zápasech s těmi nejlepšími, vyhráli jsme v Liberci, remizovali na Spartě, což jsou teď vedoucí týmy Gambrinus ligy. To je ukázka toho, že mužstvo má kvalitu a potenciál.

Prvotním úkolem nováčka bývá záchrana, na kterou obvykle stačí přibližně 30 až 32 bodů. Letos ale zůstaly tři týmy odříznuty na spodku tabulky. Myslíte, že bude na záchranu stačit méně bodů?
Asi ano, protože jsou tu tři mužstva, která nemají víc než deset bodů, což není obvyklé. Ono může stačit méně, ale také nemusí. Může se zdát, že už je někdo zachráněný, pak ale ty týmy ze spodu třikrát za sebou vyhrají a rychle se dotáhnout. Nejdůležitější není koukat na počet bodů, ale na to, jak hrajete, protože když jsou dobré výkony, tak body dřív nebo později přijdou. Proto se musíme soustředit na naši hru a věřím, že body uděláme.

Můžete nastínit, jak se v zimě promění kádr?
Mohu říct, že Martinu Jiroušovi končí hostování, takže se vrací do Sparty. O některé naše hráče je zájem ze špičkových klubů, takže uvidíme, jak se situace vyvine. Pokud by někdo odešel, samozřejmě budeme chtít kádr doplnit. Do přípravy se také zapojí Jakub Sklenář, který se vrací z hostování v Sezimově Ústí. Z juniorky bereme do přípravy Tenkla a Radoše.