clanek-1

Dukla bere první místo po výhře v derby

16.03.2024, 14:00
Na Julisce

FK Dukla Praha

1:0

(0:0)

19. kolo, FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA 2023/24

FK Viktoria Žižkov

Sestava domácí: Šťovíček – Ullman, D. Hašek, Peterka (C), Helešic (76. Ludvíček) – J. Hora, Kozma – Douděra (76. Zeronik), Kozel (86. Hrubeš), Moulis (86. Holiš) – Mešanović (90+2. Buchvaldek).

Sestava hosté: Bajza – Řezáč, Broukal, Klusák, M. Richter – Prošek (65. Muleme), Jirásek (C), Petrák, Rosa – Hönig – Kovinić (65. Sodoma).

  • Branky: 82. J. Hora (pen.)

    ŽK: 31. Kozma (DUK), 52. D. Hašek (DUK) – 34. Petrák (ZIZ), 80. Bajza (ZIZ)

    Rozhodčí: Petřík – Šimáček, Vyhnanovský

    Delegáti: Peřina, Rampáček

    Střely na bránu: 3:0, Střely mimo: 11:1, Rohy: 13:1, Počet diváků: 2523.
  • Diváci: 2523
Juliska hostila derby dvou bývalých prvoligových pražských celků. V něm měli po celou dobu utkání převahu domácí, ale brankář Bajza dlouho držel svůj tým ve hře. Nakonec Dukla kopala po faulu na Zeronika v 82. minutě penaltu. Tu si vzal na starost Jakub Hora a rozhodl tak zápas ve prospěch svého týmu.

Z počátku zápasu držela na svých kopačkách míč Viktorka, ale po dobrém napadání domácích to byli nakonec oni, kdo se dostali k prvnímu zakončení. Douděra před vápnem obešel Klusáka a nacentroval míč na malé vápno, kde hlavičkoval těsně vedle levé tyče Mešanović. > Dukla pak nadále hrozila. Ve 12. minutě se k odraženému míči dostal Hora a z voleje se pokusil překvapit hostujícího brankáře Bajzu.

U obou případů však šlo zatím spíše o náznaky šancí a početná divácká návštěva na vyloženou příležitost nadále čekala. Jinak tomu nebylo ani po protiútoku domácích ve 20. minutě, který táhl Mešanović. Zkušený útočník předal na pravé straně Moulisovi, který nakonec vystřelil nepřesně. Hráči v červenožlutých dresech svého soupeře během prvního poločasu do žádných šancí nepouštěli a nadále udržovali převahu na své straně. V 27. minutě pelášil dejvický celek do dalšího brejku, který vedl Kozel, a i ho sám zakončil, ale jeho pokus srazil obránce na roh.

Následovala pasáž, v níž drželi míč na kopačkách hosté, ale Dukla je nepustila k ohrožení vlastního vápna a naopak v 37. minutě to na Julisce znovu zahučelo, když se po centru Moulise natahoval po balónu Douděra, jenže mu chyběl krok navíc. Vůbec dosud největší příležitost přišla až v závěru poločasu. Peterka našel na pravé straně Ullmana, který předložil míč Kozlovi, který stál sám před Bajzou. Jeho střelu zastavil slovenský brankář na brankové čáře. Hráči tak odcházeli do kabin za bezbrankového stavu.

Střídající hráči pomohli k výhře

Po odpočinku v kabinách mohli diváci nadále sledovat převahu domácích na hřišti. Z toho pramenila šance Moulise, který po hlavičce Kozmy z dobré pozice nešťastně promáchl. Aktivní vstup do zápasu nedokázala Dukla zúročit ani vzápětí, kdy Moulis poslal nadýchaný centr do zahuštěného vápna. Domácí poté reklamovali zahrání rukou jednoho z hostujících obránců, ale rozhodčí zůstal klidný.

Oba celky se pokoušely po změně stran získat převahu na svou stranu, ale jejich útoky často končily u vápna soupeře. V 63. minutě mohl zajímavý protiútok využít Douděra, ale jeho střelu srazil Klusák na roh. Z něj ohrožení branky nepřišlo. I nadále pokračovala optická převaha Dukly, ale bez lepšího řešení ve finální fázi. Pomalu se tak k příležitostem dostávali i hosté. Řezáč předal míč v 73. minutě Sodomovi, který se ale díky dobrému návratu střídajícího Ludvíčka k zakončení nakonec neprobojoval.

Přišla 81. minuta zápasu a další střídající hráč Zeronik, který se probojoval do vápna a Muleme ho stáhl k zemi. Rozhodčí foukl do píšťalky a ukázal na penaltový puntík. Balón si stejně jako ve Varnsdorfu postavil Jakub Hora. Svou střelu nasměroval k pravé tyči a nedal Bajzovi šanci – 1:0. Viktoria Žižkov už s výsledkem nedokázala nic udělat a Dukla se tak po zisku tří bodů posunula na první místo v tabulce.

Hodnocení trenéra:

Jiří Vágner (FK Dukla Praha):


Jakub Zeronik (FK Dukla Praha):