clanek-1

Na úvod jara remízová přestřelka s Brnem

02.03.2024, 14:00
Na Julisce

FK Dukla Praha

3:3

(1:2)

17. kolo, FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA 2023/24

FC Zbrojovka Brno

Sestava domácí: Šťovíček – Ullman (16. Vondrášek, 46. Ludvíček), D. Hašek, Peterka (C), Helešic (75. Zeronik) – J. Hora, Kozma (83. Holiš) – Douděra, Kozel (46. J. Jeřábek), Moulis – Mešanović.

Sestava hosté: Sváček – Endl, Lu. Pernica (C), Gyamfi (65. Falette) – Koželuh, Hamza, Hellebrand (57. Dav. Jambor), Kronus (76. Smejkal) – Potočný, Fousek (76. Granečný), Alijagić.

  • Branky: 20. Moulis, 52. Mešanović, 79. Mešanović – 15. Koželuh, 27. Alijagić, 62. Potočný

    ŽK: 16. Petr Rada (trenér) (DUK), 55. Kozma (DUK), 61. Holiš (DUK), 76. J. Jeřábek (DUK) – 54. Hamza (BNO), 74. Alijagić (BNO), 80. Smejkal (BNO)

    ČK: 90+3. Holiš (DUK)

    Rozhodčí: Berka – Vlček, Ježek

    Delegáti: Zahradníček, Tandler

    Počet diváků: 2176
    Střely na bránu: 6:5, Střely mimo: 3:5, Rohy: 11:6.
  • Diváci: 2176
Pražané vstoupili do jara zápasem s Brnem, který nabídl podívanou s šesti góly. Hosté začali utkání, ve kterém třikrát vedli, lépe. Dukle se však podařilo pokaždé vyrovnat a dvě přesné trefy si připsala také nejnovější posila do útoku, Muris Mešanović, který zařídil deset minut před koncem dělbu bodů.

Hned z úvodních minut zápasu bylo znát, že oba celky aspirují o přední příčky tabulky. Zápas nabral svižné tempo. První šance tak přišla už ve 4. minutě, kdy se do vápna prokličkoval Douděra, který ale zakončoval mimo branku hostujícího brankáře Sváčka. Domácí se i nadále tlačili do útoku, ale ani z následných rohů se k ohrožení branky nedostali. Mrzet je to mohlo v 15. minutě, kdy se vůbec poprvé ke slovu dostali i hosté. Centr z pravé strany dokázala obránci zblokovat jen k Josefu Koželuhovi, který přízemní ranou k pravé tyči překonal Šťovíčka, jenž si na balón stačil lehce šáhnout, ale už ho nedokázal dostatečně odklonit.

Aby toho nebylo málo, tak se o střídání v té samé minutě přihlásil kvůli zdravotním problémům Ondřej Ullman, za kterého nastoupil Vondrášek. Dukla se snažila o rychlou odpověď, která přišla v 19. minutě z přímého kopu zpoza vápna. Po faulu na Kozla se k míči postavil Pavel Moulis a s přispěním teče o zeď poslal míč do protipohybu Sváčka – 1:1.

Brno si mohlo vzít vedení vzápětí zpět, když po závaru ve vápně domácích balón vyplaval k Alijagićovi. Pohotový zákrok proti jeho hlavičce však předvedl Šťovíček, který míč zachytil téměř na brankové čáře. Na druhé straně zahrozil z protiútoku Douděra, s jehož pokusem si poradil Sváček. Ve 27. minutě už si dokázalo Brno vzít vedení zpátky na svou stranu. Koželuh průnikovou přihrávkou vyslal do situace jeden na jednoho Denise Alijagiće, který lobem překonal Šťovíčka.

Domácí se pokoušeli dostat na dostřel branky, ale jejich akce často končili už ve středu hřiště. Centry se stran nebyly příliš přesné, a tak se museli uchylovat k dalekonosným pokusům. O jeden takový se pokusil Kozel v 39. minutě, ale mířil nepřesně. Hosté si tak pohlídali hubený náskok do poločasové pauzy.

Nová posila dala ve druhé půli dvě branky

V druhé půli udělal domácí trenér Petr Rada dvě změny. Na hře to bylo znát a Dukla dostala svého soupeře do tlaku. Své štěstí vyzkoušel kapitán Peterka z rohu, ale s jeho hlavičkou si Sváček poradil. Ten už byl ale krátký na další šanci domácích. V 52. minutě odcentroval z levé strany Moulis a jako správný zabiják uklidil Muris Mešanović balón za brankovou čáru.

Duel se začal přiostřovat a postupně přibývaly i žluté karty. Hra se tak kvůli častým přerušením kouskovala a fotbalu se divákům v této části hry příliš nedostávalo. Přišla ale 62. minuta a další trest ze strany hostujícího celku. Střílený přízemní pas z levé strany lehce tečoval Roman Potočný a dostal tím svůj tým už potřetí v zápase do vedení.

Domácí mohli znovu odpovědět z přímého kopu, ale Horův centr si do rukavic bez problémů stáhl gólman Sváček. V 71. minutě se hnali do přečíslení Mešanović a Hora, ale celou akci příliš překombinovali, a nakonec se k zakončení nedostali. O osm minut později už ale dokázali domácí vyrovnat. Na centr Zeronika z pravé strany si naběhl opět bosenský snajpr Mešanović a svou druhou brankou v zápase vyrovnal stav utkání na 3:3.

Závěr utkání nabral na obrátkách a celý stadion přihlížel bitvě o vstřelení rozhodující branky. Oba celky se v posledních minutách nedostávaly k nějakému zajímavějšímu zakončení. Utkání se dohrávalo spíše ve středu hřiště a týmy si bodový zisk po konečném hvizdu sudího rozdělily.

Pozápasové rozhovory

Jiří Vágner (FK Dukla Praha):


Muris Mešanović (FK Dukla Praha):