clanek-1

Dukla přehrála Spartu a veze si tři body

23.07.2023, 10:30

AC Sparta Praha B

1:4

(0:2)

1. kolo, FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA 2023/24

FK Dukla Praha

Sestava domácí:

Nalezinek – Vydra, Kukučka, Večerka (67. Ševínský) – Váňa, Kaštánek (C), Cissé (67. Mokrovics), Goljan (46. Holoubek) – Ševčík (75. Rus), Schánělec, Hranoš (46. Hodouš).

Náhradníci: Čtvrtečka – Hodouš, Mokrovics, Ševínský, Penxa, Rus, Holoubek.

Sestava hosté:

Šťovíček – Ullman, Hašek, J. Jeřábek, Ludvíček – Peterka (C), Kozel (87. Škoda) – Moulis (83. Douděra), Špatenka (71. M. Červenka), Zeronik (71. Šebrle) – Matějka (87. Barac).

Náhradníci: Rada – M. Červenka, Škoda, Hrubeš, Douděra, Šebrle, Barac.

  • Branky: 70. Schánělec - 4. Moulis, 31. Zeronik, 60. Zeronik, 85. Červenka. ŽK: 34. Vydra (SPB), 54. Večerka (SPB). Rozhodčí: Rouček – Kotalík, Pfeifer. Diváci: 1061.
Dukla Praha porazila v prvním utkání FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY 2023/2024 Spartu Praha B 4:1. Zápas se odehrál na stadionu Viktorie Žižkov před početnou kulisou 1061 diváků. Týmu z Julisky se vydařil úvod pražského derby, už ve 4. minutě se prosadil Pavel Moulis. Dvěma góly (31. minuta a 60. minuta) přispěl záložník Jakub Zeronik, letní posila Dukly Praha. Soupeř z Letné dokázal snížit v 70. minutě trefou Tomáše Schánělce. Na konečný stav 4:1 upravil střídající útočník ve žlutočerveném dresu Marek Červenka.

V první polovině utkání měli víc ze hry hráči domácí Sparty. Lépe kombinovali a dostávali se do nebezpečných šancí před brankou Dukly. Tým trenéra Petra Rady ale skromný počet šancí nemilosrdně trestal, byl produktivnější. Už ve 4. minutě se po rychlém brejku prosadil Pavel Moulis, záložník klubu z Dejvic. K radosti mu dopomohl sparťanský obránce Kukučka, který si Moulisovu přihrávku srazil do vlastní brány.

Sparta neměla ve 14. minutě k vyrovnání daleko. Hranoš se po Schánělcově hlavičce ocitl sám před brankářem Šťovíčkem, ale míč nedokázal propasovat za jeho záda. Neúspěšně dopadla i následná dorážka Goljana, který branku přestřelil. Na druhé straně hřiště předvedl výborný zákrok po téměř bezchybné akci Dukly gólman Nalezínek. Zeronik našel centrovaným míčem Matějku, který hlavičku umístil pod břevno, ale zmiňovaný brankář odmítl velkou šanci nejlepšího střelce Dukly z minulé sezóny.

Početnou skupinku fanoušků týmu z Julisky rozjásal v 32. minutě záložník Jakub Zeronik, který v létě přestoupil do Dukly ze Slavie Praha. Nalezínek nejprve vychytal Matějku, míč se však odrazil na osamoceného Zeronika, který míč snadno uklidil do sítě a vstřelil svůj první soutěžní gól v dresu Dukly Praha.

Divácky atraktivní a svižný fotbal bavil 1061 diváků přítomných na stadionu Viktorie Žižkov, kde rezervní tým Sparty hraje svá druholigová utkání. Domácí zareagovali na nepříznivý vývoj utkání dvojitým střídáním o přestávce, ale na obrazu hry se v druhé půli pro ně nic příliš nezměnilo. Naopak, Dukla se dostávala do většího počtu nebezpečných šancí. Vyloženou šanci minul v 50. minutě Matějka. O chvíli později se přeci jen povedlo hostujícím rozvlnit síť soupeře. Nechytatelnou střelu po zemi k tyči vyslal v 60. minutě z velké dálky Jakub Zeronik a vstřelil svůj druhý gól v tomto utkání.

Snížení nelichotivého stavu pro Spartu přišlo v 70. minutě. Kapitán letenských Kaštánek předvedl sólo z vlastní poloviny až před brankáře Šťovíčka, přihrál Tomáši Schánělcovi a ten se před prázdnou brankou nemýlil (1:3).

Klid do vlastních řad i do sektoru hostujících fanoušků opět vnesl v 85. minutě dukelský útočník Marek Červenka, kterému asistoval Matějka po souhře s Peterkou. Červenka se dokázal prosadit po 14 minutách na hřišti a zvýšil na konečných 4:1.

Hodnocení trenéra:

Petr Rada (FK Dukla Praha): „Výsledek se nerodil lehce, přestože jsme hned na začátku zápasu šli po dobré akci do vedení. Domácí měli v úvodu utkání několik závarů před naší brankou. Přežili jsme tři situace, kdy to zavánělo gólem. Jednou jsme měli i štěstí, ale podařilo se nám zvýšit na 2:0. Velkou šanci měl i Lukáš Matějka a do konce poločasu se nám podařilo vedení udržet. Druhou půli jsme začínali ostražitě, protože v minulosti jsme už několikrát podobné vedení zbytečně ztratili. Matějka měl další velkou šanci, byl sám před prázdnou bránou a mohl dát už dřív na 3:0. Zeronik pak ale krásně vystřelil zpoza vápna a šli jsme do kýženého tříbrankového vedení. Dostali jsme zbytečný gól po naší chybě. Samozřejmě, můžeme spekulovat o tom, jestli byl náš hráč před inkasovaným gólem faulovaný nebo nebyl, ale klid nám pak vrátil čtvrtý gól Červenky. Myslím si, že i střídání nám vyšlo! Hráči, kteří přišli z lavičky dobře vstoupili do zápasu a hráli zodpovědně. Bylo vidět, že naše mužstvo chce lepší vstup do sezóny než ten, který jsme měli v minulém ročníku.“ Petr Rada ve svém pozápasovém hodnocení vyzdvihl i kolektivní výkon celého mužstva. „Všichni odehráli dobrý výkon. Byli tam noví hráči, takže jsme se trochu sehrávali. Každopádně to byl kolektivní výkon a všichni odvedli, sice ne stoprocentní, protože chyby tam byly, ale poctivý výkon. Naši hráči v dnešním utkání makali a hrábli si na dno, což mi vyhovuje!“

Fotografie: David Štěpina