clanek-1
  • Rozhovory

  • 23.06.2016

Rozhovor s hlavním trenérem A-mužstva, Jaroslavem Šilhavým

A-mužstvo začalo tento týden přípravu pod taktovkou nového realizačního týmu. Přečtěte si první větší rozhovor s hlavním trenérem Jaroslavem Šilhavým o návratu do fotbalového koloběhu, pohybu v kádru, soupeřích v přípravě a další.

Zahájil jste přípravu v Dukle, je něco co by vás tu překvapilo?

Já v českém fotbale působím už tak dlouho, že mě to nikde moc nepřekvapí. Spoustu kluků znám ať už osobně nebo když jsem s nimi pracoval v ostatních klubech nebo z venku, když jsem sledoval zápasy. To platí jak pro kabinu, tak realizační tým a vedení klubu.

Jaké to je, vrátit se po delší době zpět k fotbalu?

Je to příjemné. Ta pauza byla už docela dlouhá. Od prosince, kdy jsem skončil v Jablonci, jsem se půl roku věnoval věcem, které jsem předtím zanedbával. Hlavně rodině, což bylo pozitivní. Teď jsem rád, že můžu znovu prožívat ten adrenalin spojený s fotbalovým životem.

Je těžké nastoupit na post hlavního trenéra po někom, kdo v klubu působil tak dlouho a stal se klubovou ikonou, než po někom, kdo v klubu působil rok nebo dva?

Neřekl bych, že je v tom rozdíl. Myslím si, že je větší rozdíl, když přijdete do klubu, který má ty největší ambice, jako titul nebo poháry, pak je na vás vyvíjen daleko větší tlak. Tím ale nechci říci, že tady v Dukle žádný nebude, že vedení nechce výsledky. Všichni je chceme, včetně vedení, trenérů a hráčů. Myslím si, že postupně se o tom s kluky bavíme a chceme společně hledat tu cestu k vyšším příčkám.

Kdy jste s Duklou začal komunikovat o případném příchodu?

S Duklou jsem komunikoval už během jara, ale bylo to nastavené tak, že když bude chtít Luboš Kozel zůstat, tak zůstane. Ve chvíli, kdy řekl, že odejde, začali jsme jednat konkrétněji.

Jak byste okomentoval změny v kádru?

Kádr doznal určitých korektur, s kterými jsem úplně nepočítal. Konkrétně odchod Tomáše Bergera a Kasparse Gorkšse. Ale možná se nějaká ta cesta k Tomášovi najde. Byl bych rád, kdyby tady pokračoval, považuji ho za kvalitního hráče, který byl nejproduktivnější v loňské sezóně, takže kdo by o něj nebojoval. Samozřejmě ale respektuji jeho rozhodnutí, i když zůstane nezměněné. Odchod Gorkšse mě mrzí, se Štetinou byli sehraní, ale je to realita a musíme si s tím poradit.

V čem momentálně vidíte největší problém?

Kádr se teď snažíme dát dohromady, momentálně největší problém vidíme ve stoperech. S vedením se bavíme o jeho stabilizaci. Čím dříve se nám to povede, tím lépe. Ale je jasné, že všechno nepůjde hned.

Jak to vypadá s Jakubem Marešem?

Mareš je k nám blíž, ten tu s námi trénuje. Mluvil jsem s ním, chce se posouvat dál, stejně jako my všichni. My si další spolupráci představit dovedeme, ale je to otázka domluvy. Vzhledem k tomu, že v kádru máme jediného hrotového útočníka, Beauguela, který se po zranění lopotně drápe nahoru, zbývá tu pouze Mareš, který na této pozici začal hrát ke konci sezony a popral se s tím dobře. Navíc by se mi v kabině, která je taková klidná a bez emocí, líbil, protože by tam ten klid narušoval. Je to varianta.

Takže posílit bude třeba obranu a útok?

Dali jsme si za cíl jednoznačně posílit obranu. Pokud bychom našli nějakého lídra do středu zálohy, bude to dobře. Teď tu s námi trénuje Tomáš Borek, který tu dříve působil. Nakonec, odtud se dostal do zahraničí. Ten by tu roli mohl plnit, i když dlouho nehrál, ale trénuje tu s námi, takže uvidíme. Pak budeme potřebovat nějakého hrotového útočníka. To jsou tři stěžejní posty, které bychom chtěli doplnit. Navíc tu s námi trénuje osm mladých kluků z juniorky, někdo z nich si může říci o místo v kádru.

Jak bude vypadat v nastávající sezoně spolupráce A-mužstva s juniorkou?

Dojde ještě k většímu prohloubení spolupráce A-mužstva, juniorky a prvního dorostu. Bude se pracovat s talentovanými hráči z dorostu, kteří překročili věkovou hranici a za dorost už hrát nemůžou. Trénovat budou s dorostem, ale hrát za juniorku. A opačně, hráči, kteří nebudou vytíženi v A-mužstvu, budou chodit hrát za juniorku. I proto tu je Jarda Hynek, který bude pohyb mezi týmy koordinovat tak, abychom rozvíjeli mladé kluky. Pak bude na nich, jak se projeví.

V loňské sezóně tým pendloval mezi několika tréninkovými plochami, jak bude vypadat nyní?

Tréninkové plochy řešíme, teď se nám podařilo domluvit hřiště v Roudnici. Bude to se vším všudy s jídlem, odpočinkem i přespáním. Je tam několik tréninkových ploch. Na to se docela těším, protože tam budeme mít kluky pohromadě, rychleji se poznáme a budeme moci v klidu pracovat.

V přípravě vás čeká celkem osm utkání, generálku budete hrát proti Norwich City, co vy na to?

Na Norwich se těším, anglický tým nepotkáte každý den. Na soustředění budeme dále hrát s maďarským Soproni VSE a třetí soupeř je v řešení. Přípravných zápasů před soustředěním je pět. Tři s druholigovými týmy a dva s německými týmy (FC Erzgebirge Aue a Hallescher FC). Všechny zápasy budou kvalitní, mnohdy se v přípravě zařazují slabší týmy, aby si kluci zastříleli, ale teď to tak nebude. Druhou ligu považuji za kvalitní a věřím, že nás pověří. Stejně tak zahraniční soupeři, kteří jsou zvyklí hrát ve větším tempu, bude to zajímavá konfrontace.