clanek-1
  • Klub

  • 28.02.2014

Americký pohár se vrátil do dubna do Čech!

Jeden z nejcennějších pohárů, které za svou historii Dukla Praha vyhrála, Americký pohár se na pár týdnů vrátil do Čech. Veřejnosti bude představen už v pátečním studiu televizní stanice FANDA k utkání Slavia – Dukla. Na živo si ho budou moci prohlédnou všichni návštěvníci domácího utkání Dukly s Jihlavou!

Americký pohár vyhrála ve své historii Dukla Praha celkem čtyřikrát, ale protože šlo o putovní pohár, nikdy v klubu nezůstal. Po zrušení tohoto prestižního interkontinentálního turnaje skončil v rukou posledního vítěze polského klubu Polonia Bytom. 

Avšak díky snaze Ing. Petra Pauknera a jeho bratra Bohumila je zpět v Praze. „S nápadem přivézt zpět Americký pohár přišel můj bratr Bohumil (Paukner, pozn. redakce)," vysvětluje Ing. Petr Paukner. Celé zapůjčení se pokoušel zrealizovat přes předsedu klubu, ale k žádné dohodě nedošlo. „Proto jsem se rozhodl spojit s mým známým a bývalým ministrem hornictví panem Jerzym Markowským, kterého jsem na toto téma oslovil, a ten vše vyřídil velmi rychle,“ upřesňuje. Pak už šlo vše ráz na ráz, Ing. Petr Paukner se sešel se starostou Bytomi Damianem Bartylou a v dalším týdnu už volal pan Markowský, že je pohár k dispozici. „Takže jsem vyslal svého bratra s naším šoférem do Ostravy, kde došlo k převzetí,“ dodává.

Americký pohár je v Čechách pouze dočasně formou zápůjčky a v dubnu bude muset zpět do Polska. Za jeho cestou zůstane však výrazná stopa. „Rozhodl jsem se udělat jeho naprosto věrnou kopii. Ta by měla být hotová do utkání Dukla – Jihlava. Celou repliku bude zhotovovat restaurátorská firma, která je ve svém oboru velmi zdatná. Kopie by měla být jedna ku jedné a jediný rozdíl bude v postrádání patiny. Bude jako nová,“přibližuje.

Jak už se pan Paukner zmínil, na utkání s Jihlavou by měla být kopie hotová a spolu s originálem vystavená v sobotu na stadionu Juliska pro všechny její návštěvníky.

„Jsem velice rád, že se nám pohár podařilo takto zapůjčit. Jako malý kluk jsem knížku Dukla mezi mrakodrapy hltal a přečetl asi pětkrát a nikdy bych nečekal, že ten pohár budu jednou držet v ruce. Je to takové „završení“ celé historie pohárů, tu novodobou už budou dělat jiní,“ vzpomíná a zároveň dodává pan Paukner.

„Máme teď možnost vidět Americký pohár na vlastní oči. Tenkrát Dukla Praha udělala velkou reklamu našemu fotbalu v celé Severní Americe. Zásluhou pana Coxe vznikl tento interkontinentální turnaj, kterého se účastnili přední mužstva Jižní Ameriky a především Evropy. On v Americe fotbal zpopularizoval a zároveň udělal velké jméno Dukle Praha,“ završila celé povídání legenda a zároveň současný sekretář Dukly Praha pan Miloslav Jícha.

Ing. Petr Paukner a Miloslav Jícha s Americkým pohárem.

Americký pohár a Dukla Praha

Autor: Miloslav Jícha

DUKLA PRAHA se ve druhé polovině padesátých a na začátku šedesátých let stala pojmem v Evropě i ve světě. Z tohoto důvodu byla pozvána v roce 1961 miliardářem Willamem Coxem již na druhý ročník Amerického poháru (oficiálně International Soccer League). Soutěž se hrála v letním přípravném období. Hráči DUKLY PRAHA odcestovali z Prahy směr New York přes různá letiště, kde nastupovali jejich budoucí soupeři. Organizátor chtěl zpopularizovat kopanou v Severní Americe, proto pozval to nejlepší z Evropy a domácí celek ze Severní Ameriky z Montrealu.
Hrálo se ve dvou skupinách a jejich vítězové se střetli ve dvou finálových zápasech o Americký pohár. DUKLA PRAHA se ve své skupině postupně střetla s mužstvem z bývalé Jugoslávie CZ Bělehrad 4:2 (27.06.1961 Montreal), s izraelským celkem Maccabi Petah Tikva FC 7:1 (02.07.1961 New York), s rakouským úspěšným mužstvem SK Rapid Vídeň 6:0 (04.07.1961 New York), s domácím celkem Concordia Montreal 2:2 (06.07.1961 Montreal), s francouzským mužstvem AS Monaco 2:0 (12.07.1961 New York), se španělským mužstvem vedeným slavným bývalým brankářem - trenérem Martinezem Ricardem Zamorou, který byl přezdíván „El Divino“ (božský) RCD Espanol Barcelona 5:1 (16.07.1961 New York) a s irským mužstvem FC Shamrock Rovers 10:0 (30.07.1961 New York).

DUKLA PRAHA svou skupinu vyhrála, když 6x zvítězila a 1x hrála nerozhodně. Postoupila do finále soutěže, kde narazila na vítěze první skupiny z kolébky kopané Anglie – FC Everton. Soupeř si tak věřil, že nikdo nepomyslel ani na to, že by s DUKLOU PRAHA mohl remizovat, natož prohrát. DUKLA PRAHA měla velmi dobrou formu a svého soupeře převálcovala v poměru 7:2 (02.08.1961 New York). V poločase našim hráčům organizátor soutěže William Cox domlouval, aby nechali také trochu hrát soupeře, aby v odvetném utkání bylo o co hrát. Do odvetného utkání nastoupila DUKLA PRAHA s většinou náhradníků a i přesto slavila vítězství 2:0 (06.08.1961 New York). DUKLA PRAHA se stala velice známou a slavnou i mezi mrakodrapy New Yorku. Velmi dobré jméno si na turnaji v Americe udělal král střelců – Rudolf Kučera. William Cox byl její hrou tak nadšen, že rozhodl, že v dalších ročnících DUKLA PRAHA nemusela hrát základní skupinu a mohla přijet pouze na finálové zápasy.

V roce 1962 nemusela DUKLA PRAHA absolvovat základní skupinu a přijela do Ameriky rovnou na finálová utkání, ve kterých jí čekal brazilský celek FC America Rio de Janeiro. První utkání skončilo remízou v poměru 1:1 (09.08.1962 Chicago) po gólech Milana Dvořáka a vyrovnávací brance La Cruze. V odvetném utkání (12.08.1962 New York) dělali brazilští příznivci takový randál a peklo, že naši hráči v podobné atmosféře ještě nehráli. Vedoucí branku našeho mužstva vstřelil Adamec z přihrání Masoupusta. Brazilské bubny v hledišti ještě více zintenzivnily. Soupeř vyrovnal, když Vasconcelos kopal přímý volný kop, od některého našeho hráče ve zdi se míč odrazil do protipohybu našeho brankáře Kouby a bylo vyrovnáno. Pak přišel velký tlak DUKLY PRAHA, dukelská lokomotiva se rozjela naplno. V hledišti převzali iniciativu američtí Čechoslováci a křičeli „Dukla, Dukla.“ Kapitán mužstva Láďa Novák se rozbíhal k trestnému kopu, Pluskal vlétl do pokutového území a hlavou trknul do míče. Brankář Ari de Oliveira byl bezmocný. Vedení 2:1 DUKLA PRAHA udržela a mohla si podruhé odvézt stříbrný pohár pro vítěze turnaje.

V létě v roce 1963 DUKLA PRAHA opět vyrazila do zámoří, obhajovat Americký pohár. Tentokrát jí v cestě stál další silný protivník – kladiváři z londýnského West Ham United FC. DUKLA PRAHA již nebyla tak suverénní jako v minulých letech, v prvním zápase (07.08.1963 Chicago) přesto vyhrála v poměru 1:0. Odvetné utkání (11.08.1963 New York) skončilo smírně v poměru 1:1, a tak si potřetí za sebou mohla DUKLA PRAHA odvézt pohár pro vítěze Amerického poháru.
V létě roku 1964 DUKLA PRAHA opět odjela do Ameriky obhajovat stříbrný pohár. Do finále se probojovalo polské mužstvo – Zaglebie Sosnowiec, které vyhrálo svou skupinu. Naši hráči nenechali nic náhodě a získali pohár již počtvrté pro sebe. V prvním zápase (05.08.1964 New York) DUKLA PRAHA vyhrála v poměru 3:1 a ve druhém utkání (09.08.1964 New York) jí stačila remíza v poměru 1:1 k celkovému prvenství.

V roce 1965 v Americkém poháru se DUKLA PRAHA střetla opět s mužstvem z Polska – KS Polonia Bytom. Soupeř byl bohužel nad síly DUKLY PRAHA a ta poprvé v historii Amerického poháru prohrála. První utkání (08.08.1965 New York) vyhráli fotbalisté z Polska v poměru 2:0. V odvetném utkání (11.08.1965 New York) se svěřenci Jaroslava Vejvody snažili odčinit manko z prvního zápasu, ale lépe než na konečných 1:1 to nešlo. DUKLA PRAHA v Americe poprvé padla. I tak ale drží několik rekordů tohoto turnaje. Postupem času přestal být Americký pohár tak prestižní i William Cox neměl tolik sil na udržení této mezinárodní soutěže. Přesto se zasloužil o rozvoj kopané v Severní Americe a i o to, že DUKLU PRAHA tam znal a zná každý!!!


Prohlédnout fotogalerii