clanek-1
  • Články mládež

  • 06.11.2023

Celá Dukla hledá slova

V příjemném sále ZŠ Dědina proběhl 31. října slavnostní večer mládeže Dukly Praha, který byl završením dalšího z projektů, které už od roku 2010 připravuje spisovatelka Zuzana Maléřová. Za těch mnoho let jsme společně napsali knížku Příběhy z tribuny, vydali dva čtecí kalendáře, hráli divadlo, na jevišti dramatizovali vlastní básně i verše klasiků, psali covidový deník, natáčeli v Českém rozhlase, účinkovali s předními českými herci. A natočili vlastní film.

Nejnovější cyklus se jmenuje Celá Dukla hledá slova. Autorka po celý rok navštěvovala šatny kluků a dívek od nejmenších až po devatenáctileté a všem (včetně trenérů a vedení klubu) kladla stejné otázky. Jaká slova slýcháš nejčastěji. Jakého slova by ses chtěl zbavit. Jaká slova tě zraňují, jaká naopak motivují. Jaká slova slýcháš rád a konečně které slovo považuješ za nejkrásnější a které za nejdůležitější na světě. Ty stovky možná tisíce různých slov sčítala a na závěrečném večeru byla vyhlášena ta vítězná. Moderování se pod jejím vedením ujali hráči týmu U13 Ruda Netík, Vojta Šedivý a Jonáš Lamboj. Postupně pozvali na jeviště trenéry Sainera, Sedláčka, Babaču, Kowolowského, Kulvajta, Fišara, Marušku Havlasovou a manažera mládeže Güntera Bittengela, aby vítězná slova v jednotlivých kategoriích vyhlásili. Kluci si vedli výtečně, bez bázně a hany se ptali trenérů na věci podstatné (třeba jaké to je mít holou hlavu) nebo i nepodstatné (jak těžké je postoupit od prvních krůčků až do týmu U19). Vybraná slova měli všichni zúčastnění použít i ve větách, autorka z nich sestavila texty, které zazněly v podání herců Alžběty Mrvy Bohdanové a Radka Melši. Závěrečnou literární úvahu Zuzany Maléřové O slovech načetla herečka Martina Randová.

Nejen nahrávky, ale i další povídání o zcela unikátních projektech, které vznikají na půdě mládeže Dukly Praha, zazní v Českém rozhlase Dvojka, 12. listopadu, od 6:00 do 8:00 hodin v pořadu Dobré ráno s Dvojkou.

A vítězná slova? Zazněla drsná a jadrná až po ta něžná a laskavá. Nechyběla svoboda, zdraví, mír, respekt, příroda, bezpečí, milování... A slova pochvalná, z nichž vyhrálo obyčejné, prosté, fotbalové slovo DOBŘE. Nejkrásnější je podle Dukláků slovo LÁSKA. A nejdůležitější RODINA. V ten podvečer bylo zřejmé, že širokou rodinou jsou i všichni, kteří se sešli v sále. A scházejí se na hřišti den co den oblečeni ve žlutovínovém.